DOKUZ EYLÜL’DE SIFIR ATIK UYGULAMALARI

Yayınlanma Tarihi: 31-10-2022

Üniversitemiz 2019 yılında sıfır atık yönetim sistemine dahil edilmiştir. Sıfır Atık çalışmaları, TC Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın atık geri dönüşümü, atık azaltma, atık geri kazanımı, tehlikeli, toksik ve atık yönetimi gibi detaylı atık yönetimi programlarını içermektedir.

Sistemin birinci önceliği, atıkların kaynağında ayrı toplanması, geçici depolama alanına taşınması ve geçici depolanması sırasında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek, risk oluşturmayacak yöntemlerin kullanılmasıdır. Bu kapsamda üniversite kampüslerimizde akademik birimlere ve sosyal alanlara ayrı atık toplama kutuları yerleştirilmiş, açık alanlar için atık toplama merkezleri kurulmuş ve geçici atık depolama alanları yapılmıştır.

Üniversitemizin “Sıfır Atık Sertifikalı” toplam 15 kampüsü bulunmaktadır. Bu, DEU’da geri dönüştürülebilir maddelerin ayrı toplanması da dahil olmak üzere uygun atık yönetiminin yapıldığı anlamına gelir. Bu kampüslerin tamamında rutin denetimler yapılmakta ve sistem eksiklikleri tespit edilerek giderilmektedir. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde 2 çevre mühendisinin görev yaptığı bir Atık Yönetim Birimi bulunmaktadır ve bu birim DEÜ’nün her akademik ve idari birimine atanan “Sıfır Atık Sorumlusu” personeli tarafından desteklenmektedir.

Üniversitemizde Ağustos 2021-Temmuz 2022 döneminde kampüsler içerisinde toplanan lisanslı ayrıştırma tesislerine toplam 323.525 kg kağıt, plastik, cam ve metal atık geri dönüştürülebilir atık olarak gönderilmiş ve geri dönüştürülmüştür.

        

DEÜ kampüslerinde geri dönüştürülebilir ayrı toplama çalışmaları

 

 

DEÜ Kampüslerinde Geçici Atık Depolama Alanları

   

DEÜ’de kompostlama