31 Temmuz 2019 tarihinde Rektörlük Yerleşkesinde DESEM seminer salonunda Üniversitemize bağlı tüm birimlerin sıfır atık sorumlularının katılımıyla gerçekleşen, Çevre Planlama ve Geliştirme Koordinatörü Prof. Dr. Duygu Özel Demiralp hocamız sıfır atık yönetmeliğinde değişen uygulamalar hakkında bilgi verdi. Üniversitemizin kat ettiği yol, toplanan atıkları arttırabilmek için neler yapabiliriz gibi konularda da…
Devamı »Aynı zamanda Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü‘nün de imza tarihi olan Ozon Tabakasını Koruma Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 16 Eylül 1994 tarihinde kabul edilmiş ve 1995 yılından itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Ozon tabakasına zarar veren maddelerin kullanımının azaltılmasını öngören protokolü 197 ülke imzalamıştır.
Devamı »Dünya Su İzleme Günü, ilk olarak 2003 yılında Amerika’nın Temiz Su Vakfı tarafından, vatandaşları yerel su kurumlarını izlemeleri için yetkilendirmesiyle ortaya çıktı. Dünya Su İzleme Günü, dünya çapında su kaynaklarının korunması için halkın farkındalığını artırmayı ve korumaya direkt katılımını sağlamayı amaçlayan etkinliklerin gerçekleştiği bir gündür.
Devamı »Bireysel ulaşım için araba kullanımının, çevreye ve yaşama negatif etkilerinin azaltılması, araba dışında ulaşım alternatiflerinin farkına varılması amaçlarıyla kutlanan gündür. Tüm dünyada o güne özel olarak insanlar, arabalarını evde bırakıp ulaşım için toplu taşıma veya bisiklet gibi çevreci araçları kullanmaya teşvik edilir.
Devamı »Çevre sağlığı küresel bir konudur ve bireysel her eylem çevre sağlığını etkiler. Dünya Sağlık Örgütü‘ne göre, çevre sağlığı kişinin dışında yer alan tüm fiziksel, kimyasal, biyolojik faktörleri ve davranışları etkileyen tüm ilişkili faktörleri içine alır. Çevre sağlığı çalışmaları hastalıkları önleyici ve sağlığı destekleyici bir ortam yaratmaya yöneliktir.
Devamı »Yeşil Tüketici Günü, en küçük bireysel eylemlerimizin bile dünyada bir şeyleri iyi ya da kötü yönde değiştirdiğini fark etmemizi sağlamaya çalışır. O gün yalnızca, üretim şekli, içeriği ve ambalajıyla çevre dostu ürünlerin satın alınması önerilir. Böylece yaptığımız en basit alışverişin bile dokunduğu tüm alanlarla ilgili farkındalık artışı sağlanmaya çalışılır.
Devamı »Hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını ve hayvanların daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. 1931 yılında Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu 4 Ekim’i Hayvanları Koruma Günü ilan ettiği günden beri yeryüzündeki tüm hayvanların da insanlarla aynı yaşam hakkına sahip olduklarını hatırlamamızı sağlayan bu günü kutlamaktayız.
Devamı »Afet risklerinin azaltılması, afet nedenlerini analiz etme ve azaltmaya yönelik sistematik çalışmaları kapsamaktadır. Afetlerde risklerin azaltılması, afet yönetimi, afetlere hazırlık gibi disiplinleri içinde barındırmakta ve sürdürülebilir gelişmenin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Bu nedenle afet risklerinin azaltılması çalışmaları toplumun her kesimini, kamu ve özel sektörün tüm birimlerini içermektedir.
Devamı »1945 yılında kurulan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü‘nün (FAO) kuruluş günü Dünya Gıda Günü olarak Kabul edilmiştir. Bu gün kapsamında, dünya genelinde açlık ve yoksulluk temaları için farkındalık yaratmak, herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdalara ulaşmasına katkı sunmak amacıyla FAO üyesi ülkelerde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Devamı »Karadeniz ekosisteminin iyileştirilmesine yönelik Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen proje kapsamında özel gün olarak belirlenmiştir. Karadeniz’e kıyısı olan devletler tarafından kutlanır. Kamuoyunun dikkatinin Karadeniz’in kirlenmesi, aşırı balık avı, istikrarsız gelişme, yoğun yapılaşma gibi konulara çekilmesi hedeflenmektedir.
Devamı »